Umami
Umami is de grote onbekende van de vijf smaken. Umami betekent Heerlijk of Hartig in het Japans. Het bestaan van Umami werd in 1908 voor het eerst aangetoond als vijfde smaak en is gebaseerd op glutamaat. Glutamaat zit in veel voedsel, zoals tomaat, champignons, verse vis, vlees en kaas. Glutamaat is een aminozuur waarmee ons lichaam eiwitten aanmaakt. Als wij deze umamismaak proeven zegt ons lichaam tegen onze hersenen dat wij dit nodig hebben.
Umami is net als zout een smaakversterker en vooral bij hartige smaken. Het maakt de andere smaken veel intenser. Daarom is het een veel voorkomende smaak bij De Vijf Smaken Delicatessen. Een goed voorbeeld is kaas; hoe ouder de kaas, hoe meer de umami zijn werk doet. Bij belegen kaas is het al goed te proeven, maar als we nog oudere kazen nemen - zoals oude brokkel kaas of Parmezaanse kaas - dan proef je de umami heel intens.
Andere goede voorbeelden van producten die veel umami bevatten bij De Vijf Smaken zijn olijven, verschillende schimmelkazen, balsamicoazijn, droge worsten en diverse tapenades.