Zout geeft smaak aan ons eten.

 

Ons lichaam heeft zout nodig; daarom vinden we het zo lekker. In zout zit natrium, dat kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Daarom zijn mensen al zo lang als ze bestaan op zoek naar zout. Met natrium regelt ons lichaam de bloeddruk, vochthuishouding en zorgt het voor een goede werking van de spieren en zenuwen. Als we zout proeven dan vinden we dit lekker, ons lichaam vertelt ons eigenlijk dat dit goed voor ons is. Jammer genoeg is net als bijna alle andere smaken: te veel zout is niet goed voor ons. In geval van zout zorgt dit voor een te hoge bloeddruk.

 

De grootste kracht van zout is dat deze andere smaken versterkt. Door zout toe te voegen worden de andere smaken in eten lekkerder. Zout trekt water aan, hierdoor komen andere aroma’s vrij en komen veel meer smaken tot uiting.

 

Bij De Vijf Smaken verkopen wij verschillende producten waar zout een grote rol speelt, zoals gezouten noten en kaas. We verkopen ook kaas met minder zout of zelfs zoutarme kaas, wat een uitstekend alternatief is voor mensen die minder of geen zout willen eten.


 • Lutjewinkel Kaas

  Lutjewinkel Kaas

 • Brie

  Brie

 • Parmazaanse kaas

  Parmazaanse kaas

 • Olijven

  Olijven

 • Gemengde noten

  Gemengde noten

zout

zuur

zoet

bitter

umami

afsluiter